Обещаващото бъдеще на конните надбягвания


Индустрията за конни надбягвания се подготвя да навлезе в 2022 г. с подновен оптимизъм. След три много сложни години секторът получи импулси, които биха могли да бъдат решаващи за преодоляване на неуспехите от 2019 г., когато претърпя силна атака от активисти на животните и избухна пандемията covid-19, която обуслови цялата 2020 и 2021 година.
В Съединените щати стойността на състезателния пазар падна от 5,25 милиарда щатски долара през 2018 г. на 4,94 милиарда щатски долара през 2019 г. и 3,44 милиарда долара през 2020 г., но прогнозата на портала Statista за 2021 г. вече сочи увеличение до 3,52 милиарда долара. Възход, който, наред с други фактори, следва ръста на пазара на спортни залагания, явление, което се регистрира и у нас, и по света.
Залаганията на конни надбягвания вече са станали рутина за милиони. А пазарът на букмейкърите добавя нова стойност към дейност, която датира от 12-ти век и стана популярна в Новия свят от 17-ти век нататък, със създаването на първите курсове на Лонг Айлънд. В момента всеки българин може да следи конно състезание на живо през интернет и да прави залози.
https://спортнизалагания.com/
В същото време все повече спортисти и други известни личности се предават на феномена залагания на коне. Футболистът Антоан Гризман и треньорът Карло Анчелоти, пилотът от Формула 1 Чарлз Леклерк, бившият баскетболист Тони Паркър и скачащият с пилон Рено Лавилени са някои от световноизвестните спортисти, които публично признаха страстта си към конните надбягвания. А активният футболист, аржентинецът Хавиер Пасторе, дори създаде отбор в сини цветове с бяла звезда, бели ръкави със сини звезди и синя каска.
Пазарът е благодарен и след три години в упадък търси признаци на обещаващо бъдеще. Публиката се завърна на трибуните на пистите на класическите пазари, като британските и американските. Залаганията на конни надбягвания продължават да набират популярност, тенденция, основана на емоциите и несигурността, които характеризират големите събития на тези състезания. А новите инструменти, които съчетават икономика и технологии, като NFT, добавят допълнителна сила. Но ще говорим за това по-късно.


Референциите на северноамериканския пазар


Наличието на препратка помага да се разбере по-добре целия контекст на този спорт на конни надбягвания. В България имаме добра справка: северноамериканския пазар, който вече показва своята сила в края на 19 век. През 1890 г. Съединените щати са имали 314 писти за конни надбягвания. Четири години по-късно е основан Американският жокей клуб.
През двадесети век този спорт претърпя силно разтърсване. Залаганията на коне не бяха забранени, но много щати забраниха „букмейкърството“, което направи невъзможно регистрирането на залози – и дори регистрите не можеха да плащат на победителите. Но бързо беше създадено решение и пазарът на конни надбягвания продължи да процъфтява до Втората световна война.
Дори по време на Голямата депресия спортът се радваше на голяма популярност. Във време на голям икономически спад залаганията на конни надбягвания бяха един от добрите начини за по-ниските класи да печелят доходи.

Двубоят, който спря страната


Докато нацистка Германия се готви за война, Съединените щати спират на 1 ноември 1938 г. Два дни по-рано млад Орсън Уелс създава паника с излъчването си на „Войната на световете“ с измислена извънземна атака. На този 1 ноември 1938 г. цялата страна се нуждаеше от забавление, за да диша между една измислена война и началото на Втората световна война. И цялата страна спря да гледа дуела между два коня, Бисквит и Военен адмирал.
https://bonniekgoodman.medium.com/otd-in-history-november-1-1938-seabiscuit-defeats-triple-crown-winner-war-admiral-in-a-match-6124e38dcbb4
Два коня, които щяха да пробягат 40 мили (64,73 километра) в Балтимор, в състезание с огромен символизъм. Бисквитът беше Пепеляшка, кон, който представляваше мечтата на хората, представител на Източното крайбрежие; Военният адмирал беше конят на аристокрацията, хроничният фаворит, представител на Западното крайбрежие.
Двубоят се подготвяше в медиите седмици наред, превръщайки се в едно от най-запомнящите се спортни събития от първата половина на 20-ти век. Радиопредаването щеше да събере повече от 40 милиона зрители по целия свят. Повече от 40 000 души се събраха на пистата в Балтимор, за да гледат това състезание. Победата на Seabiscuit, който постави нов рекорд в Балтимор, е увековечена в историята на този спорт.

Влияние на милиарди върху икономиката и коне на стойност милиони


Икономическите кризи и символиката на състезания като тази в Балтимор се оказаха основни за консолидирането на залаганията на коне. Индустрията се е развила по такъв начин, че състезателните коне са достигнали астрономически пазарни стойности. Ето няколко примера:
● През 1983 г. Shareef постави рекорд от 40 милиона долара
● През 2006 г. Зелената маймуна беше продадена на търг за 16 милиона долара
● През 2011 г. Totilas струва 21 милиона щатски долара
Нито една от тези цифри обаче не достигна гръмотевичната марка от 2000 г., като Fusaichi Pegasus беше продаден за 70 милиона долара. Хазарт с висок риск, който до голяма степен се изплати, като Fusaichi Pegasus спечели 6 от 9-те състезания, в които участва. Успешна кариера за кон, който се „пенсионира“ в края на 2020 г.
И това не беше само стойността на издигащите се състезателни коне. С професионализирането на индустрията целият този икономически сектор започна да генерира стойност. Според проучване на Американския съвет по коне, конните спортове допринасят за 39 милиарда долара пряко икономическо въздействие, освен че са създали 1,4 милиона работни места само в Съединените щати.


Лесни залози и атрактивни коефициенти в Betsson


В света на спортните залагания конните надбягвания скоро се утвърдиха като един от пазарите с най-атрактивни коефициенти. С разрастването на игралната индустрия, в днешно време всеки комарджия може да направи своите предположения за надбягване с коне на живо.
Можем да дадем за пример един от основните букмейкъри в Европа, който работи и на българския пазар. В Betsson конните надбягвания се представят като един от най-динамичните пазари, с коефициенти малко над средните за пазара.
С конете Betsson залагащият също има възможност пазарите да бъдат разделени на три категории: галоп, скок и тръс. Този букмейкър, един от най-старите в сектора, също предлага обширно географско покритие, следвайки конни надбягвания в страни като САЩ, Чили, Франция, Обединеното кралство, Швеция, Норвегия, Австралия, Нова Зеландия, Турция, Белгия и Уругвай. Залагащият може също да проследи конно състезание на живо през платформата на марката.


NFT обръща ново внимание на конните надбягвания 


Следването на конно състезание на живо вече е нещо от миналото. Технологията еволюира до степен, че тази 2019 г. беше пусната видеоигра за конни надбягвания в NFT, която превзе онлайн средата с буря. Следвайте ни, ние ще обясним всичко това.
NFT е цифрово представяне на нещо. В случая с видеоиграта Zed Run, в състезанията са NFT коне. Спомняте ли си, че събирахте стикери на известни футболисти, за да завършите албумите си? Технологията превърна тези колекционерски предмети в цифрови стикери и в тази цифрова среда стикерите се наричат ​​NFT (незаменяем токен). NFT се представя като нова технологична революция и стойностите нарастват до небето.
Сега се чудите какво отношение имат конните надбягвания към това, нали? Защото в тази видео игра състезанията се правят с NFT коне, които могат да се разменят като „истински“ кон. Като играч на Zed Run, можете също да отглеждате конете и след това да продавате този NFT на други играчи, за да вкарате тези коне в състезанията.
През септември беше съобщено, че NFT кон е бил изтъргуван за над $125 000. И тенденцията е, че стойностите продължават да нарастват, до милиони, след непрекъснатото популяризиране на тази специфична видео игра и на целия пазар на NFT. Достатъчно е да се отбележи, че през юли, в кръг на финансиране, компанията, която стартира Zed Run, събра 20 милиона долара.
Чрез това технологично развитие „оригиналните“ конни надбягвания също придобиха нова сила. Младите поколения, по-свързани с цялата тази онлайн среда, са любопитни и искат да научат повече за произхода и настоящите събития на конните надбягвания. В същото време видеоигрите позволяват на залагащите да изпробват нови стратегии, преди да попълнят по-„истински“ фиш за залагания в букмейкър, който следва този спорт, като betsson.

Кой печели със залози за конни надбягвания?


Най-големият печеливш винаги е този, който е играл за предположението за печалба, но залаганията на конни надбягвания са от полза за цялата тази индустрия, като се започне от промоутърите и се завърши с комарджиите като цяло, без да се забравят конезаводите, жокеите и феновете.
Да започнем с прокурорите. Вярно е, че залозите могат да се правят на живо, но истинската тръпка от конните надбягвания се изживява на трибуните на пистите. Залаганията винаги са следвали този спорт и някои от най-големите писти, главно в Съединените щати, се превърнаха в истински казина, със слот машини, покер маси, блекджек и бинго, наред с много други игри. Но винаги с конни надбягвания като основна атракция.
За различните участващи играчи, като шипове, треньори и жокеи, залаганията на коне онлайн, като Betsson, конни надбягвания, помагат да се направи спортът още по-популярен. Това оценява цялата индустрия, както вече беше показано, когато споменахме астрономическите стойности, постигнати от най-добрите коне.
С това увеличение на промоцията, феновете също се възползват, тъй като основните конни надбягвания се превръщат в големи събития, изживени с максимална емоция. И за да бъдат в крак с тази популярност, букмейкърите трябва да инвестират в промоции и оферти, което ще е от полза за играчите.
Цялата тази комбинация от фактори предполага обещаващо бъдеще за тази индустрия, с предимства за всички участващи. Да, вярно е, че с пандемията секторът регистрира спад в икономическите показатели, но е необходимо да се помни, че covid-19 предизвика промени в обществото, чиито последици ще придобият измерение с течение на времето. Поради ограниченията хората са свикнали да прекарват повече време онлайн, да се запознаят по-добре с поточно предаване на спортни събития, онлайн спортни залагания и новите технологични концепции.
Поради всички тези причини, след три години шок, конните надбягвания гледат към бъдещето с нов оптимизъм. Добри новини за България, която има изтъкнат сектор в тази индустрия и в Betsson, конните надбягвания са референтна къща.